Saltar al contenido

Centrifugeren Wasmachine: Kenmerken en Soorten snelheden

Alvorens een topwasmachine te kopen, is het noodzakelijk te begrijpen wat een centrifugeren wasmachine is, en waarvoor deze wordt gebruikt. In dit artikel gaan we uitleggen wat een wasmachine centrifuge betekent en wat de types zijn. Bent u geïnteresseerd?

Wat is centrifugeren wasmachine?

Allereerst, en beginnend bij de basis, wat is de centrifugeerfunctie van een wasmachine? Het centrifugeren wasmachine is een bewerking waarbij 50% van het vocht in de kleding wordt verminderd. De snelheid van een wasmachine wordt gemeten in omwentelingen per minuut (tpm), d.w.z. het maximale aantal omwentelingen dat de motor per minuut kan maken.

Kortom, het is het proces waarbij uw wasmachine uw kleren droogt. Daartoe draait de trommel van de wasmachine op hoge snelheid, zodat het water uit de kleren loopt.

Soorten centrifugeren wasmachine

Wanneer we kijken naar het centrifugeren wasmachine, moeten we in gedachten houden dat hoe meer toeren een programma maakt, hoe minder vocht de kleding zal hebben. Op de markt zijn verschillende modellen wasmachines te vinden en daarmee ook verschillende toerentallen per minuut.

Er zijn wasmachines met 600 toeren die 80% van de vochtigheid in de kleren laten zitten. Wasmachines met 800 toeren laten daarentegen ongeveer 60% achter en wasmachines met 1400 toeren zouden meer dan de helft van het vocht in de kleding absorberen (aanbevolen als u op een vochtige plaats woont en geen droger hebt). En als u wilt dat uw kleding praktisch 100% droog wordt, zijn de wasmachines met 1600 toeren de beste.

Daarom is het zo dat hoe hoger het centrifugetoerental van de wasmachine is, des te groter de centrifugaalkracht zal zijn. Het is belangrijk aandacht te besteden aan deze eigenschap, omdat een groot deel zal afhangen van de levensduur van onze wasmachine. Met het verstrijken van de tijd kunnen we het probleem tegenkomen dat onze wasmachine niet meer centrifugeert. Dit kan komen doordat de motor is doorgebrand, de afvoerbuis verstopt is of doordat de trommel gewoon draait als hij leeg is, maar niet meer draait als er kleding wordt toegevoegd. Dit kan aan de condensator liggen.

Welk centrifugetoerental moet ik kiezen?

Koop bij voorkeur een wasmachine met een hoog toerental van 1.000-1.200 toeren per minuut of meer. Dit zal ervoor zorgen dat uw kleren, vooral lakens, handdoeken en jeans, goed uitgewrongen tevoorschijn komen en niet te lang nodig hebben om te drogen.

Als u een droogtrommel gebruikt, moet het centrifugeren minstens 800 toeren per minuut zijn, zodat de kleren er goed uitgewrongen uitkomen en de droogtrommel niet overwerkt en meer energie verbruikt.

Hoewel uw wasmachine al geprogrammeerd is, kunnen we in het algemeen zeggen dat wol en delicate stoffen op 800 toeren per minuut moeten worden gecentrifugeerd, synthetische stoffen tussen 800 en 1.000 toeren per minuut en katoen tussen 1.000 en 1.200 (tot 1.400) toeren per minuut. Als u handdoeken, lakens, gordijnen, enz. wilt wassen, is 1600 toeren de beste optie.

Wasmachine Centrifugeert niet: Wat moet ik doen?

Wanneer het wasgoed te nat is, kan dit te wijten zijn aan het feit dat het wasprogramma een zeer laag toerental had (600 – 800 omwentelingen per minuut) of dat het centrifugeprogramma defect is.

In het laatste geval kan de onjuiste draaiing verschillende oorzaken hebben:

  • We hebben de wasmachine overbelast en de trommel heeft te veel gewicht.
  • De belasting is geconcentreerd op één plaats, waardoor de trommel uit balans raakt.
  • Het filter is verstopt en moet goed worden schoongemaakt of vervangen. Klik hier om te weten te komen hoe u het filter correct reinigt.
  • Om dit op te lossen, moet u ervoor zorgen dat u de juiste lading plaatst, deze correct verdeelt en regelmatig onderhoud van uw wasmachine uitvoert, waarbij u speciale aandacht besteedt aan het reinigen van het filter.

Centrifugeren Wasmachine: De beste opties voor elk type toeren

Alvorens ons artikel over centrifugeren wasmachine af te sluiten, geven wij u aan wat volgens ons de beste opties zijn voor elk type centrifugeren. Zo kunt u rechtstreeks naar het model gaan dat u het meest interesseert:

Wasmachine 1100 toeren: LG LC1R7N2 TurboWash 59

Wasmachine 1200 toeren: Bosch WIW24341EU 

Wasmachine 1300 toeren: Miele WW 670 WPM

Wasmachine 1400 toeren: Miele WSD 323 WCS PowerWash 2.0

Wasmachine 1600 toeren: Bosch WAXH2K70NL i-DOS

Wasmachine 1600 toeren: ASKO W6098X