Saltar al contenido

Hoe lang gaat een wasmachine mee?

Hoe lang gaat een wasmachine mee

De laatste jaren is de levensduur van de elektrische apparaten die wij voor onze huizen kopen, steeds korter geworden. De logica doet ons geloven dat ze dankzij de technologische vooruitgang langer mee zouden moeten gaan, maar dat is niet altijd het geval. Daarom gaan wij analyseren hoe lang gaat een wasmachine mee.

Als je ons artikel leuk vindt, kun je het delen. U kunt ook onze Blog bezoeken om de beste wasmachines op de markt te vinden.

Hoe lang gaat een wasmachine normaal mee?

Misschien staat er in het huis van onze ouders een apparaat, een wasmachine of een koelkast, dat al 30 jaar werkt. Helaas is dit niet de norm als het gaat om de apparaten die vandaag de dag worden gefabriceerd.

De gemiddelde levensduur van wasmachines bedraagt momenteel ongeveer 10 jaar. Dit is hoe lang een gezin er gemiddeld over doet om het apparaat te vervangen.

In de meeste gevallen wordt de wasmachine vervangen wanneer hij kapot gaat en de reparatie is enigszins kostbaar, maar in ongeveer 30% van de gevallen vervangen gezinnen de wasmachine omdat er andere modellen zijn met betere functies, met meer laadcapaciteit, ecologischer of die meer lawaai maken, en niet omdat er iets mis is met hun huidige wasmachine.

Bij normaal gebruik (ongeveer 3 of 4 wasbeurten per week) kan de nuttige levensduur van een huidige wasmachine dus dichter bij 12 jaar liggen en als we er goed voor zorgen, kan hij in veel gevallen 15 jaar bereiken.

In de meeste gevallen wordt de wasmachine vervangen wanneer hij kapot gaat en de reparatie is enigszins kostbaar, maar in ongeveer 30% van de gevallen vervangen gezinnen de wasmachine omdat er andere modellen zijn met betere functies, met meer laadcapaciteit, ecologischer of die meer lawaai maken, en niet omdat er iets mis is met hun huidige wasmachine.

Bij normaal gebruik (ongeveer 3 of 4 wasbeurten per week) kan de nuttige levensduur van een huidige wasmachine dus dichter bij 12 jaar liggen en als we er goed voor zorgen, kan hij in veel gevallen 15 jaar bereiken.

Hoe verlengt u de levensduur van uw wasmachine

Nu we weten Hoe lang gaat een wasmachine mee, is het tijd om uit te zoeken hoe we de levensduur kunnen verlengen en in de buurt van de 15 jaar kunnen houden.

Net als elk ander mechanisch toestel is het meer of minder waarschijnlijk dat het stuk gaat, afhankelijk van hoe we het gebruiken. Het is hetzelfde als een auto. Als we elke keer agressief rijden en de motor tot het maximum uitknijpen, is het heel normaal dat de monteurs zeggen dat het genoeg is en dat de auto sneller stuk zal gaan.

Acties die we kunnen ondernemen om de levensduur van onze wasmachine te verlengen:

  • Vermijd het altijd tot de top of boven het maximum aanbevolen gewicht te laden. Als de wasmachine wordt overbelast, worden de motor en alle mechanische onderdelen blootgesteld aan slijtage waarop de machine niet is voorbereid.
  • Afwisselend koud en warm wassen. Wassen met zeer heet water is slechter voor rubber, pakkingen en mechanica in het algemeen.
  • Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel. Een teveel kan in het watercircuit achterblijven en het uiteindelijk aantasten.
  • Voer ten minste een paar keer per jaar een schoonmaakbeurt uit. Raadpleeg de handleiding van uw fabrikant om te bepalen hoe en hoe vaak u dit moet doen.
  • Maak het filter van de pluizenvanger van de wasmachine schoon. Het is een belangrijk element voor de goede werking van ons toestel, als zich hier stof ophoopt, zullen we dat snel zien op ons pas gewassen wasgoed.

Wat zijn de meest voorkomende defecten?

Voordat we ons artikel over hoe lang gaat een wasmachine mee, moeten we het hebben over de meest voorkomende storingen in wasmachines:

  • De wasmachine centrifugeert niet: Het probleem kan zich op drie plaatsen voordoen: in de programmer, in de motor of in de band. Als bij het starten van een programma blijkt dat dit correct gebeurt, kunnen we de programmeur uitsluiten. Als de motor een draaiend geluid maakt, maar de trommel nog steeds niet draait, dan is het waarschijnlijk de riem die de trommel met de motor van de wasmachine verbindt.
  • Er komt geen water binnen: Het programma werkt correct en draait, maar het lijkt erop dat er niet genoeg water binnenkomt. Dit kan te wijten zijn aan een onderdeel dat magneetventiel heet, dat werkt als een kraan en water binnenlaat wanneer de timer dat aangeeft.
  • Geen van de programma’s werkt of werkt niet goed: Dit is ongetwijfeld de schuld van de programmeur. De programmeur is een elektromechanisch systeem dat, afhankelijk van het wasprogramma, de verschillende processen beheert waaruit het programma is opgebouwd.
  • De wasmachine centrifugeert niet: Dit probleem kan verschillende oorzaken hebben: de maximale belading van de was kan zijn overschreden, de «Flot»-stand kan zijn ingedrukt of de riem van de poelie kan stuk zijn. Als de wasmachine veel lawaai maakt tijdens het centrifugeren, kan het zijn dat de voetjes niet waterpas staan.

Hoeveel kost het om een wasmachine te repareren?

Zoals u misschien al dacht, de prijs kan variëren afhankelijk van het bestaande probleem… In het algemeen kost de reparatie van een wasmachine echter tussen 50 en 150 euro. De maximumprijs voor de reparatie van een wasmachine bedraagt ongeveer 300 € in de meest gecompliceerde gevallen, wanneer nieuwe onderdelen of een nieuwe motor nodig zijn.

Vanwege de hoge reparatiekosten besluiten de meeste mensen uiteindelijk een nieuwe wasmachine te kopen wanneer deze kapot gaat. Op lange termijn is het vaak slimmer en kosteneffectiever. Als dit uw geval is, zijn hier wat wij beschouwen als de 3 beste wasmachines op de markt:

Bosch WAU28R70NL

✅ De Bosch WAU28R70NL is een grote, stille wasmachine voor een huishouden van 5 personen of meer. Dankzij de borstelloze EcoSilence Drive motor met een geluidsniveau tot 72dB heeft u geen last van harde geluiden. Dit betekent dat u de wasmachine veilig in de buurt van uw woonkamer kunt plaatsen. De wasmachine heeft fietsen voor kledingstukken, delicatessen, spijkerbroeken en meer. U kunt de vlekkenverwijderaar gebruiken om hardnekkige vlekken zoals rode wijn, bloed of vet te verwijderen. Zo kunt u de meest voorkomende vlekken verwijderen. Om snel te kunnen wassen, selecteert u de SpeedPerfect-functie voor uw wascyclus. Dit bespaart u tot 65% tijd.

Haier HW80-B14979

✅ Dankzij de borstelloze Direct Motion motor is de Haier HW80-B14979 een stille wasmachine. U kunt hem eenvoudig in de buurt van uw woonkamer of slaapkamer plaatsen. Zo kunt u niet alleen geruisloos, maar ook zuinig wassen. Deze wasmachine is 40% efficiënter dan een A++ energielabel. Met een laadvermogen van 8 kilogram heeft u voldoende ruimte voor de was van een gezin met één of twee kinderen. U kunt kiezen uit 14 wasbeurten, bijvoorbeeld voor wol, gymnastiek- en babykleding. Daarna kunt u de SteamPlus-cyclus gebruiken om rimpels te verminderen. Dit is handig omdat u dan minder hoeft te strijken. Als het apparaat aan staat, ziet u de resterende minuten op het digitale display. U kunt ook het aantal graden en rotaties selecteren.

Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0

✅ De Miele WWR 760 WPS TwinDos is een grote, energiezuinige wasmachine met TwinDos en PowerWash. De wasmachine kan de was van 5 personen of meer reinigen. Met TwinDos blijft uw wasgoed langer mooi omdat de reservoirs onderaan automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel toevoegen. Om automatisch uw eigen wasmiddel te doseren, koopt u 2 lege navulreservoirs: TwinDos 1 en 2. Vul deze met uw eigen wasmiddel en wasverzachter. Met PowerWash kunt u een halve waslading wassen in slechts 1 uur. U kunt de voorstrijkfunctie gebruiken om het strijken te beperken. Deze functie vermindert rimpels met 30%. Gebruik gewoon DosingCaps om delicate kleding te beschermen, zoals uw wollen trui. De capsules bevatten speciaal wasmiddel voor een bepaald type stof.

Nu… weet je hoe lang gaat een wasmachine mee

Wij hopen dat u ons artikel over de hoe lang gaat een wasmachine mee . Als u al weet hoe lang uw huidige wasmachine meegaat, is het tijd om uit te zoeken hoe lang hij meegaat. Breng onze tips over hoe u de levensduur van uw wasmachine kunt verlengen in de praktijk en identificeer eventuele storingen met behulp van ons gedeelte over veelvoorkomende storingen aan uw wasmachine.

Als u andere interessante artikelen over wasmachines wilt lezen, kunt u onze Blog doorbladeren en meer te weten komen over ons favoriete huishoudelijke apparaat.