Saltar al contenido

Wasmachine Ontkalken

Wasmachine ontkalken

Een wasmachine is duur genoeg om er niet goed voor te zorgen. Bij elke wasbeurt bouwt zich kalk op, waardoor de was minder schoon wordt en het energieverbruik toeneemt. Daarom is het erg belangrijk om de wasmachine ontkalken. En om u te laten zien hoe dat moet, hebben we dit complete artikel opgesteld. Tot het einde lezen?

De oorzaak van kalkaanslag in de wasmachine

Kalkaanslag kan ernstige problemen veroorzaken in een wasmachine, tot het punt dat hij voorgoed kapot gaat. De hoeveelheid kalk in het water hangt sterk af van het gebied waar u woont, want de hardheid van het water, die wordt bepaald door de hoeveelheid opgeloste mineralen, varieert per provincie, of zelfs per stad of wijk.

Kalk vermindert de prestaties van de wasmachine en kan verstoppingen in de leidingen veroorzaken als het niet regelmatig wordt schoongemaakt. De doeltreffendheid van schoonmaakmiddelen is veel lager, zodat u meer moet gebruiken om dezelfde schoonmaakresultaten te krijgen. Wasgoed in een wasmachine met kalkaanslag wordt minder zacht en verbruikt meer energie.

De Beste Wasmachine Ontkalkers

Hier brengen wij u de beste wasmachine ontkalkers op de markt. Wij adviseren het volgende voor een probleemloze wasmachine. Geniet van deze selectie en profiteer van de beste prijs via de volgende links!


Scanpart Wasmachine en Vaatwasser Ontkalker

✅ De Scanpart Wasmachine en Vaatwasser Ontkalker 250 milligram kan gebruikt worden voor wasmachines en voor vaatwassers. Het wasmiddel lost eenvoudigweg alle kalk op op verwarmingselementen, slangen en ventielen. Dit optimaliseert de warmteverdeling en bespaart energie, omdat de vaatwasser of wasmachine hierdoor sneller kan opwarmen. Het verbetert zelfs het wasresultaat, omdat kalkresten niet meer in uw schone was terechtkomen.
Bekijk Product
BEKIJK PRODUCT

AEG M3GCP400 Clean and Care 3-in-1

✅ Om je vaatwasser en wasmachine langer op en top te houden, is de AEG Clean and Care 3-in-1 een goede optie. Het poeder reinigt, ontvet en ontkalkt. Om je wasmachine te behandelen, strooi je de inhoud in een lege machine en zet je een wasprogramma van 60 graden aan. Je vaatwasser reinig je gemakkelijk door een programma van 60 graden te starten, zonder vaat. Na 30 minuten strooi je het poeder in de bodem. Daarna doet de rest van het programma zijn werk. Met deze verpakking heb je met 12 zakjes genoeg voor 12 maanden onderhoud van één apparaat.
Bekijk Product
BEKIJK PRODUCT

Wpro Magnetische Ontkalker

✅ Verminder de kalkaanslag in uw wasmachine of vaatwasser met de Wpro Magnetic ontkalker. Installeer deze ontkalker tussen de kraan en de watertoevoer van het apparaat. De magnetische ontkalker voorkomt kalkaanslag in het apparaat, waardoor een langere levensduur, betere prestaties en lagere energiekosten worden gegarandeerd.
Bekijk Product
BEKIJK PRODUCT

Scanpart Vaatwasser en Wasmachine Ontkalker 4 stuks

✅ De Scanpart vaatwasser en wasmachine ontkalker voorkomt en verwijdert schadelijke kalkaanslag. De ontkalker lost de kalkaanslag op die op verwarmingselementen, slangen en ventielen zit. Een kalkvrije machine zorgt ervoor dat je vaatwasser en wasmachine langer meegaan. Je hebt met 4 zakjes ontkalker genoeg ontkalkingsmiddel voor 4 onderhoudsbeurten. Dit is voldoende om één machine een jaar lang te ontkalken.
BEKIJK PRODUCT

Waterhardheid een belangrijke factor

Waterhardheid verwijst hoofdzakelijk naar de hoge aanwezigheid van calcium- en magnesiummineralen in het water, en de oorsprong ervan houdt verband met de geologische kenmerken van het gebied waar wij wonen. Dit harde water kan ons, naast vele andere problemen, treffen bij het wassen van onze kleren.

Veel mensen weten niet dat water pas begint te wassen als er schuim ontstaat, en dit verschijnt pas als er een bepaalde dosis wasmiddel is gebruikt. Het probleem is dat mineralen, zoals calcium en magnesium, verhinderen dat het water met het wasmiddel samenwerkt om dit sop te vormen, wat de doeltreffendheid ervan minimaliseert, tenzij u veel meer wasmiddel gebruikt voor de wascyclus. Dat komt omdat deze mineralen in hard water de anionische oppervlakte-actieve stoffen (stoffen die worden gebruikt om wasmiddelen te maken) tegenwerken of inactiveren.

Hoe de hardheid van water op kleding te verminderen

Om de negatieve effecten van hard water op onze kleren te vermijden, kunnen we meer ontharder gebruiken. Veel van deze producten geven al aan hoeveel ontharder ze moeten gebruiken, afhankelijk van de kenmerken van het water. Houd er echter rekening mee dat het volgen van deze methode nog steeds extra reinigingsproducten kost en niet garandeert dat de kleding volledig schoon wordt.

Daarom is de beste oplossing de installatie van een wasmachine ontkalker. Zo kunnen we niet alleen het wasmiddel goed doseren, maar ook de wasmachine beschermen tegen de gevolgen van kalk en de levensduur ervan verlengen.

Hoe vaak wasmachine ontkalken

Onze wasmachine ontkalken is een zeer eenvoudige taak, veel eenvoudiger dan u denkt. Een actie die binnen ieders bereik ligt en die met de volgende stappen kan worden bereikt:

  • Koop een ontkalkingsmiddel en lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig, vooral de aanwijzingen op de verpakking.
  • Giet de op de verpakking aangegeven hoeveelheid in het zeepbakje.
  • Start de wasmachine leeg met het 60º temperatuurprogramma.
  • Het is sterk aanbevolen een tweede wasbeurt te doen, deze keer zonder de ontkalker. Zo worden alle kalksporen verwijderd.

hoe vaak wasmachine ontkalken

Wasmachine ontkalken met soda

Voer een lege warme wasbeurt van 500g Soda Crystals uit, geplaatst in de hoofdtrommel, om smurrie te elimineren en eventuele bacteriën te verwijderen. Als je dit nog niet eerder hebt gedaan, kan het meer dan een cyclus duren.

Als de geur erger wordt of je ziet zwarte stukjes, is dat een teken dat de smurrie is opgetild en weggespoeld moet worden. Vandaar de noodzaak van een tweede run met Soda Crystals.

Wasmachine ontkalken azijn

Azijn is het schoonmaakmiddel bij uitstek en behalve dat het heel goedkoop is, kan het overal voor worden gebruikt, ook voor het aankleden van salades, desinfecteren, het verwijderen van geurtjes, het oplossen van kalkaanslag in vaatwassers en wasmachines, het ontstoppen van filters, enz.

U kunt voedselazijn gebruiken die ongeveer 4% azijnzuur bevat, waardoor het een uitstekend product is voor huishoudelijke reiniging, maar er is een soort schoonmaakazijn die 8% van dit zuur bevat.

Het gebruik in uw wasmachine als antikalkmethode is heel eenvoudig, u hoeft alleen dezelfde stappen te volgen als hierboven. Dat wil zeggen, doe met een lege wasmachine een liter schoonmaakazijn in de zeeplade en draai een korte cyclus van 60º of meer.

In ieder geval is het altijd beter om professionele producten te gebruiken om de wasmachine te ontkalken.

hoe wasmachine ontkalken met azijn

Hoe vaak Wasmachine Ontkalken?

Het aantal keren dat een wasmachine in een jaar moet worden ontkalkt, hangt voornamelijk af van de hardheid van het water in het gebied waar wij wonen. Normaal gesproken is het raadzaam om tussen de 3 of 4 maanden te ontkalken.

Het komt er dus op aan te weten hoe het water in mijn streek is en hoe hard het is. We kunnen dit weten door indicatoren te observeren, zoals het uiterlijk van het water zelf, meer of minder wit of doorschijnend. Het kan ook goed merkbaar zijn bij de afwas, als we bijvoorbeeld bij het schoonmaken van de glazen zien dat er veel kalksporen zijn.

Factoren waarmee u rekening moet houden voordat u een ontkalker koopt

Als u geen gebruik wilt maken van bakpoeder en citroenzuur om welke reden dan ook (hoewel ze volledig veilig en natuurlijk zijn), is hier een lijst van dingen om rekening mee te houden bij de aankoop van een commerciële kalkontkalker.

  • Zoek naar biologische of natuurlijke producten. Zoek niet alleen naar biologische producten, want die zijn meestal met meer schadelijke chemicaliën verwerkt. Volledig natuurlijke of biologische producten zijn veiliger in het gebruik, omdat uw kleding niet wordt verontreinigd door schadelijke chemicaliën.
  • Het zou effectief moeten werken in de wasmachine ontkalken. Check out reviews om uit te vinden wat mensen zeggen over de effectiviteit van het product bij het verwijderen van kalkafzetting.
  • U moet het product ook met uw andere apparaten kunnen gebruiken. Een universele kalkontkalker is de perfecte oplossing voor budgetbewuste huiseigenaren.
  • Het mag geen residu‘s achterlaten. U moet het product probleemloos kunnen afwassen.
Wasmachine stinkt

FAQ

Hoe de wasmachine ontkalken?

Alles wat je nodig hebt is een gespecialiseerde wasmachine ontkalker. Het gebruik ervan is zo eenvoudig als het doen van een was zonder kleren, op 60 ºC, het toevoegen van het product in de wasmachinelade.

Hoe ontkalk je de wasmachine met azijn?

Het verwijdert onaangename geuren en doodt bacteriën. Voor een grondige reiniging van uw wasmachine doet u dus gewoon een half kopje witte azijn in het wasmiddelbakje en kiest u vervolgens een normaal wasprogramma op een temperatuur van 30°C of hoger.

Hoe vaak ontkalkt u?

Hangt af van de hardheid van het water. Maar het is aanbevolen om het om de 3-4 maanden te doen.